KunstEiland en 25 jaar Het Eiland

Na een jaar uitstel wordt KunstEiland weer gehouden. De achtste editie valt samen met het 25-jarig jubileum van woonwijk Het Eiland in Zaandam.

Gratis kunst kijken in woningen in de jarige wijk is mogelijk in het weekeinde van 10 en 11 september. Er is nog meer te genieten, want er wordt ook een wandeling door de wijk uitgezet die langs historische foto’s voert. Bewoners van het Eiland geven kunstenaars en muzikanten de ruimte om in hun huis te exposeren of muziek te maken. Inmiddels zijn er bijna twintig gezinnen die hun deur openzetten voor het publiek.

Het kunst kijken op het Eiland begon in 2007 als ’een beetje gluren bij de buren’. Alleen bleken er niet alleen omwonenden op het culturele feest af te komen: naast mensen uit de wijk kwamen kunstliefhebbers uit de hele Zaanstreek op KunstEiland af.

Volgens de initiatiefnemers is die belangstelling niet zo vreemd, omdat het Eiland een rijke historie van scheepsbouw en molens heeft, terwijl er na een omvangrijke, miljoenen euro’s kostende bodemsanering een architectonisch hoogstaande wijk werd gebouwd.

Op zaterdag 10 en zondag 11 september zijn de woningen van 13-17 open. De entree is gratis.